3. Eszköz: Információáramlási és Kommunikáció-menedzsment Protokoll
Eszköz típusa: protokoll
Célcsoport: döntéshozók, minisztériumok
Eszk√∂z elŇĎnye: t√°mogatja a tervez√©sben r√©sztvevŇĎ felek h√°l√≥zatmenedzsmentj√©t √©s lefedi a teljes HRH tervez√©si folyamatot (l√°sd a 4. Munkacsoport folyamat√°br√°t)

K√©rj√ľk, gondolja v√©gig, hogyan t√∂rt√©nik az inform√°ci√≥k √°raml√°sa a HRH tervez√©s sor√°n a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szereplŇĎk k√∂z√∂tt. Vegye figyelembe a k√∂vetkezŇĎ instrukci√≥kat, amelyek az int√©zked√©sek sikeress√©g√©t hivatottak t√°mogatni.


Description: K√©rj√ľk, azonos√≠tsa be a munkaerŇĎ tervez√©s folyamat√°ban √©rdekelt √∂sszes szervezetet. Melyek azok a szereplŇĎk, akik a munkaerŇĎ tervez√©sben az √©rdekcsoportok h√°l√≥zat√°nak tagjaik√©nt felsorolhat√≥k? (Haszn√°lja az 5. eszk√∂zzel egy√ľtt.)

1. MI?: Az inform√°ci√≥√°raml√°s √©s a kommunik√°ci√≥menedzsment megfelelŇĎ figyelmet kell, hogy kapjon (A3). Az eg√©szs√©g√ľgyi munkaerŇĎ tervez√©s sor√°n a megfelelŇĎ inform√°ci√≥√°raml√°s √©s kommunik√°ci√≥menedzsment jelentŇĎs√©g√©nek, csak√ļgy mint a kritikus pontok felismer√©se elengedhetetlen. Az eszk√∂z folyamatos haszn√°lat√°val sikeresen kialak√≠thatjuk a megfelelŇĎ inform√°ci√≥√°raml√°st, erŇĎs√≠thetj√ľk a k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ felek elk√∂telezŇĎd√©s√©t √©s hat√©kony csapatmunk√°t alak√≠thatunk ki.
2. KI https://ed-oesterreichische.at/cialis/?: Ide√°lis esetben A TervezŇĎ Bizotts√°g (A5) kommunik√°ci√≥s szak√©rtŇĎ tagj√°nak kell ezt a folyamatot koordin√°lnia. Ez√©rt ki kell jel√∂lni egy szem√©lyt, aki a kommunik√°ci√≥menedzsment√©rt (√≠gy elsŇĎsorban az √°tl√°that√≥s√°g√©rt, fenntarthat√≥s√°g√©rt, friss√≠t√©sek√©rt √©s az eg√©szs√©g√ľgyi munkaerŇĎtervez√©s ter√ľlet√©n bek√∂vetkezŇĎ v√°ltoz√°sok lek√∂vet√©s√©√©rt) lesz felelŇĎs.
3. HOGYAN?: A kommunikációs menedzser feladatai és részletes kötelezettségei:
‚ÄĘ A tud√°s megoszt√°s√°t √©s a t√©ma ir√°nti figyelem n√∂vel√©s√©t c√©lz√≥ kommunik√°ci√≥s-disszemin√°ci√≥s strat√©gia kialak√≠t√°sa. A strat√©gia rendszeres √©rt√©kel√©s√©re √©s fel√ľlvizsg√°lat√°ra szint√©n sz√ľks√©g van annak √©rdek√©ben, hogy korrekt √©s vonz√≥ m√≥don ker√ľlhessenek nyilv√°noss√°gra a tervez√©s t√©nyadatai, elemz√©sei illetve az eredm√©nyek magyar√°zatai. A folyamat sor√°n c√©lsoportnak megfelelŇĎen azonos√≠tani kell a kommunik√°ci√≥s √©s disszemin√°ci√≥s csatorn√°kat (h√≠rlev√©l, online platformok, publik√°ci√≥k, jelent√©sek, tudom√°nyos k√©ziratok, k√∂remailek, konferenci√°k, workshopok, szakpolitikai vit√°k, stb.).
‚óŹ A kommunik√°ci√≥s folyamatok t√°mogat√°sa, monitoroz√°sa, ir√°ny√≠t√°sa √©s menedzsmentje: az inform√°ci√≥k rendszeres friss√≠t√©se, az √©rdekcsoportok t√°j√©koztat√°sa, bele√©rtve a h√°l√≥zat√©p√≠t√©s t√°mogat√°s√°t √©s az √ļjabb szereplŇĎk felkutat√°s√°t.
‚óŹ Olyan partners√©gi kapcsolatok kidolgoz√°sa, hat√©konyabb mŇĪk√∂dtet√©se, megerŇĎs√≠t√©se, √©rt√©kel√©se √©s menedzsel√©se, amely magasabb szintŇĪ egy√ľttmŇĪk√∂d√©seket √©s szabadabb inform√°ci√≥√°raml√°st tesz lehetŇĎv√©.
‚óŹ Koordin√°ci√≥s utak l√©tes√≠t√©se az inform√°ci√≥√°raml√°s biztos√≠t√°s√°ra: az inform√°ci√≥√°raml√°s ir√°nyainak felt√©rk√©pez√©se (hogyan kapcsol√≥dnak a ter√ľlet fŇĎ szereplŇĎi egym√°shoz), k√≠v√°natos az √©rdekelt felek k√∂r√©rŇĎl sz√≥l√≥ elemz√©s, valamint a tervez√©sben r√©szt vevŇĎ kijel√∂lt test√ľletek list√°j√°nak √∂ssze√≠r√°sa. P√©ld√°ul miniszt√©rium/d√∂nt√©shoz√≥ ‚Üí HRH TervezŇĎ Bizotts√°g ‚Üí K√∂zremŇĪk√∂dŇĎ felek
‚óŹ Koordin√°ci√≥s mechanizmusok kidolgoz√°sa: Az √©rdekelt felek bevon√°s√°ra vonatkoz√≥ strat√©gia l√©trehoz√°sa
BelsŇĎ esem√©nyek: a HRH TervezŇĎ Bizotts√°g tal√°lkoz√≥inak megszervez√©se
K√ľlsŇĎ esem√©nyek: a k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ felek konzult√°ci√≥inak, nemzeti szintŇĪ √©ves tal√°lkoz√≥inak megszervez√©se, valamint workshopok elŇĎk√©sz√≠t√©se, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a nemzetk√∂zi, illetve a m√°s szektorokb√≥l j√∂vŇĎ szak√©rtŇĎkkel val√≥ kapcsolattart√°sra ir√°nyul√≥ programokra.